יום חמישי, 22 באוגוסט 2013

פיצה - מתכון דל פחמימות


מצחיק לא? פוסט קודם, מתכון להמבורגר. ועכשיו פוסט עם מתכון לפיצה.
איזו מן דיאטה זו? המבורגרים ופיצות...
אני לא רוצה להפוך את הבלוג שלי לספר מתכונים, ואכן, אני עובד על פוסט ארוך שמפרט מעט על בדיקות הדם והתוצאות האישיות שלי, אבל זה יקח קצת זמן.
אז לבינתיים...

מאז תחילתה של הדיאטה הקיטוגנית וההיחשפות לעולם החדש הזה שנקרא "אפס פחמימות", החלטתי שגם ירקות ישארו במינימום האפשרי, לכן לא עלה בדעתי להכין את הפיצה הנפלאה הזו.
לאחרונה, ממש התחשק לי פיצה. החלטתי להכינה מכיוון שכמות הפחמימות מהירקות היא באמת זניחה. אני כמובן אבדוק את המשתנים הרגילים:
גלוקוז וקיטונים, לפני ואחרי הארוחה בכדי לראות כיצד הפיצה תשפיע עלי.

המתכון יהיה מעולה למי שעל דיאטת Primal, שהיא דיאטת פליאו שמשלבת מוצרי חלב שמנים. או למי שעושה דיאטה דלת פחמימות על בסיס שומנים, דיאטה קיטוגנית, או כל אחד שרוצה לנסות פיצה מעולה, בלי ההשלחות השליליות שנובעות מאכילת בצק על בסיס חיטה.

* הערה לגבי מוצרי חלב:
כמו שרובכם יודעים, אחת העקרונות של דיאטת פליאו, היא המנעות ממוצרי חלב. אם מורגשת רגישות, אכן עדיף יהיה להמנע ממוצרי חלב לחלוטין, ואז לצערי, מתכון זה לא יהיה "כשר" לכם.
אפילו אצלי, אחרי מעקב מייגע, אני יכול לומר שחמאה איכותית מסכימה איתי (בניגוד למה שחשבתי בפוסט זה), אבל עדיין, גבינות קשות כמו שאני משתמש במתכון זה, קצת חשודות לי.
בכל זאת, ממש בא לי פיצה, אז מגיע להתפנק הפעם...


מצרכים:
כרובית מגורדת
גבינה איכותית לבחירתכם (צ'דר grass fed במקרה שלי)
חמאה
בצל (לא חובה)
עגבניות
שום
אורגנו מיובש
בזילקום טרי
ביצה
מלח איכותי


רוטב לפיצה:
אני מכין עם הרוטב תחילה, בכדי להוסיפו ישר על הבסיס כאשר הוא מוכן. הרוטב יכול להשאר בצד בזמן הכנת ה"בצק" לפיצה בחלק השני.

המסת חמאה בכמות הרצויה (כשתי כפיות בדוגמה שלי), והשחמת הבצל הקצוץ. אפשר גם להשתמש בשמן זית איכותי (אני מעדיף חמאה כי היא ממקור החי).
עם השחמתו, אני מוסיף את העגבניות, חתוכות לקוביות (6 עגבניות שרי קטנות חתוכות לרבעים בדוגמה שלי).
אני אז מוסיף אורגנו ומלח לטעם. נותן לעגבניות להתרכך ומוסיף את השום הכתוש לקראת הסוף.
אני מפריד את הרוטב לקערה קטנה, ואז עובר לצעד השני.

הכנת הבסיס, או ה"בצק":
אני מתחיל בגירוד התפרחת של הכרובית לקערת חרס (בדוגמה שלי, כ 100 גרם כרובית, או, 5 גרם פחמימות)...
* אין מה לדאוג, לא מרגישים את הכרובית כלל במוצר הסופי, היא רק מוסיפה נפח :)


אני אז מעביר את הכרובית לפחות מדקה במיקרוגל. אצלי, 45 שניות הספיקו. יש לזכור שהכרובית ממשיכה להתבשל בהמשך ההכנה.

* אגב, בשלב זה, כבר הכנתם "אורז", כבסיס לרוטב והבשר האהובים עליכם. כן, ככה קל!

אני מוסיף לכרובית המגורדת ביצה אחת, אורגנו, מעט גבינה מגורדת (עושה הבדל ענק לבסיס - מוסיף קראנצ'יות ומאחד את ה"בצק" יחד בהמשך) .
בשלב זה אפשרי להוסיף גם כף או שתיים של קמח שקדים. זה יעזור להפוך את הבסיס לפריך יותר ומרקם אמיתי יותר של בצק פיצה (אני נמנע מאגוזים).


אני מערבב הכל יחד, וככה פשוט, העיסה לבסיס מוכנה.

העיסה והרוטב מוכנים

אני מוסיף חמאה למחבת (נקייה/חדשה) ושופך את העיסה בצורה אחידה למחבת.
מטגן על אש נמוכה למספר דקות.
עם הבישול, הנוזלים מתחילים לצאת, והגבינה יוצרת את ה"קראסט" בצדדים.
כשאני רואה שהעיסה מתקשה ומשחימה בצדדים, אני מעביר אותה לתחתית התנור.


לאחר מספר דקות בתחתית התנור, הצד השני מושחם גם הוא.
אצלי התנור מופעל על גז, ואם אני שם את המחבת למטה, האש מעל עוזרת להשחים את הצד העליון. אם זה לא קיים אצלכם, אז אולי תצטרכו להפוך את הבצק בעדינות, או אולי להמשיך לבשלו בתוך התנור.

ה"בצק" מוכן

עכשיו כאשר ה"בצק" מוכן, אני מוסיף את הרוטב שהכנו לפני, ומגרד גבינה מעל (לפי הטעם).


אני מכניס את הפיצה לתנור, ממש קרוב לאש למספר דקות נוספות, עד שהגבינה נמסה ומתחילה להשחים מעל.


כאשר הפיצה מוכנה חמה מהתנור, אני מוסיף כמה עלים חתוכים של בזילקום טרי מעל (חובה!), ואז מגרד עוד קצת מהגבינה מעל.
חותך לארבעה רבעים קטנים, ונהנה מכל רגע...


הריח שמילא את ביתי היה מדהים.
השום מהרוטב, עם הגבינה הנמסה, האורגנו והחמאה יחד עם הבזילקום... פשוט חלום...
כבר זמן רב לא נהנתי מפיצה כל כך טובה!
טעימה יותר מהרבה "פיצריות" שאני מכיר.

כמות פחמימות: בערך 12 עד 15 גרם סך הכל, כולל סיבים.

כמות חלבונים (ביצה + גבינה): בערך 20 - 25 גרם.

כמות שומנים: תלוי בכמות החמאה והגבינה שאתם תשתמשו (אישי). בדוגמה מעל, אני חישבתי כ-30 עד 40 גרם שומנים.
אבל כמו שאתם יודעים, כמות שומנים לא בראש מעייני בדיוק. תוסיפו את העובדה שאני מנשנש על הרבה חמאה וגבינה בזמן ההכנה (חחח), אני ממש לא סופר שומנים...

מדדים:

גלוקוז חצי שעה לפני הפיצה: 92
קיטונים חצי שעה לפני הפיצה: 1.6

גלוקוז כשעה אחרי הפיצה: 87
קיטונים כשעה אחרי הפיצה: 1.9

גלוקוז כשעתיים אחרי הפיצה: 89
קיטונים כשעתיים אחרי הפיצה: 2.0

אז כמו שהנתונים מראים, אפילו עם מעט יותר ירקות במתכון המדהים הזה, אני שומר על רמות סוכר מאוד מאוזנות.
מה שאומר שאינסולין יהיה נמוך ויאפשר המשך שריפת שומנים.
והבדיקות של הקיטונים בדם, פעמיים אחר הארוחה, מאשרות זאת (הן אפילו עלו!).

אני כמובן, לא הולך לבסס את הדיאטה שלי על פיצות מהיום, כמה שזה נשמע מפתה. אבל עם מדדים שמאשרים שאני עדיין בשריפת שומנים עם המאכל האהוב עלי, אני בהחלט אחזור לעשות פיצה בזמן הקרוב.
תהנו...

!!!Boun Appetito


21 תגובות:

  1. נשמע טעים מאוד! אני הולך להכין אבל כמות פי 5 לכל העדר. תודה.

    השבמחק
    תשובות
    1. נשמע מעולה!
      אולי תצטרך לעשות זאת על תבנית גדולה, אשמח לשמוע איך יצא.
      אם ברצונך שהבצק יחזיק יותר, אז אני ממליץ להוסיף קמח שקדים לעיסה :)

      בהצלחה

      מחק
  2. איפה קונים חמאה כזאת?

    השבמחק
    תשובות
    1. החמאה הזו זמינה פה בארה"ב בסופרים שונים, לא זמינה בארץ עדיין...
      לדעתי עם גדילתה של דיאטת פליאו, תתחיל דרישה לחמאה המעולה הזו, ובסוף היא תראה את דרכה גם לארץ... כל עוד החברה תוכל לעמוד בדרישה העולמית שגודלת בעולם :)

      מחק
  3. אביב!
    אתה כותב כל כך יפה! מצלם נפלא! וכל כך מתודי...
    אתה חייב להמשיך עם עוד מתכונים. זה מעשיר אותנו ולא פחות את הבלוג שלך (וגם מביא לו יותר כניסות, אם אתה מעוניין בכך...).

    וגם הפיצה נראית נפלא. בהזדמנות, כשנצליח ללקט איזה פרח כרובית בערבות הסופר הקרוב, ננסה אותו...

    תודה!

    השבמחק
    תשובות
    1. אודי, תענוג לקרוא תגובה כזו!
      תודה רבה :)
      תעדכן איך יצא

      מחק
  4. שלום אביב,
    הכנתי אתמול
    פשוט פיצה מדהימה!
    אפילו הילדות אכלו.
    הבלוג שלך חשוב
    אנא המשך לעדכן במתכונים.
    כל טוב
    לילך

    השבמחק
    תשובות
    1. איזה כיף לשמוע לילך
      שמח לדעת שהבלוג עוזר :)

      מחק
  5. תשובות
    1. בבקשה, אמא שלי שבאה לביקור מהארץ לאחרונה התאהבה בפיצה כשהכנתי לה... בתיאבון

      מחק
  6. נראה מצוין. אני אנסה בסוף השבוע הקרוב

    השבמחק
    תשובות
    1. מעולה, שיהיה בהצלחה ולבריאות :)

      מחק
  7. וואוו, נראה מעולה!
    אני לא כ"כ מבינה..
    אני עברתי לתזונה קדמונית לפני כחודש ימים. אני אוכלת חלבון מהחי, מוצרי חלב שמנים, אגוזים וירקות.
    האם עלי "לספור" את השומנים אותם אני צורכת?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי סביון, תודה.
      תלוי בהרבה גורמים, אבל הגבלת שומנים איננה נחוצה לרוב על דיאטה דלה פחמימות. אם פחמימות נמצאים בתפריט, אז יתכן שהרבה שומנים לא הכי כדאי (אפילו על זה אני לא סגור).
      בהעדר פחמימות, הגוף שלך עובר למטבוליזת שומנים, ושומן הופך למקור האנרגיה המועדף על הגוף.
      אני לא יכול לדעת איפה אתה נמצא ועד כמה אתה יכול "להשתולל" עם שומן, אז להיות עם היד על הדופק, תקרא קצת מהפוסטים שלי, ולאט לאט אני מאמין שתמצא את דרכך שלך :)

      אתה מוזמן להצטרף לקבוצה בפייסבוק, הקבוצה הקטוגנית, שם תוכל להעזר בהרבה אנשים שחיים את אורח החיים הזה, כולל אני :)

      https://www.facebook.com/groups/1493025154254115/

      בהצלחה.
      ותגיד לי איך יצאה הפיצה...

      מחק
  8. בלוג מלמד ומקסים תודה!

    השבמחק
  9. היי, איך אתה יודע את רמות הגלוקוז והקיטונים בגופך? יש מכשיר/בדיקה כלשהי?

    השבמחק
    תשובות
    1. על ידי בדיקה בדם עם מכשיר שמיועד לסוכרתיים שנקרא גלוקומטר, יש מידע על כך בבלוג

      מחק
  10. עד היום ל העזתי להכין כלום מכרובית...
    נראה שהפוסט שלך ״יוריד״ את הפחד הזה

    השבמחק
  11. נראה מהמם! מה אם אין מיקרו?

    השבמחק
    תשובות
    1. נראה לי שאפשר לאדות את הכרובית - אפקט דומה למיקרו, צריך רק לבדוק שלא עוברים את השלב המומלץ (מהו ?)

      מחק